DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 09.04.2024 15:13:33 

NATT & KONĚ

rok 2008

 

 ZÁVODNÍ SEZÓNA 2008  


 

11. 10. 2008   Celoroční soutěž o putovní pohár Sdružení Rozcestník

 V letošní sezóně jsem se zaměřila především na akce Sdružení Rozcestník. Účastnila jsem se všech 6-ti akcí jimi pořádaných, a tak jsem postupně získávala body, jak za účast, tak i za dobrá umístění v soutěžích. Po poslední akci se vše sečetlo, podtrhlo,vyhodnotilo.....a jak to dopadlo??? :-)

 Jak už jsem psala níže, letošní sezónu jsem zakončila tradičně, jak je zvykem, Hubertofloty za rozcestníkové akcevou jízdou. Tajně jsem se modlila, že jsem během ní neudělala s Deníčkem nějaké "přestupky", abych na večer nemusela plnit tresty. :-) Přání se mi vyplnilo a tak jsem na večerním soudu shlédla jiné "šťastlivce", kteří museli zpívat, předvádět jejich koně při nastupování do přepravníku, zacvičit sestavu na hudbu a podobně... :-) Po trestech byl vyhlášen "král honu" v našem případě tedy královna a umístění v ukázkách, ve kterých naše sestava "Jizerská dřevařská společnost", jak je psáno taky níže, získala krásné 3. místo. :-) Když už se všechno kolem Huberta ukončilo, přešli pořadatelé na hodnocení celoroční soutěže "O pohár Sdružení Rozcestník". Vyhlašovalo se prvních pět jezdců, kteří dostali věcné ceny a výherce navíc ještě zmíněný putovní pohár. Já i když jsem kolikrát říkala, že o něj „bojovat“ nebudu, několikrát jsem byla přesvědčená, že akci nepojedu a nakonec jsem nevynechala ani jednu a průběžné pořadí v soutěži jsem na internetu kontrolovala téměř denně. :-) Díky človíčkům, kteří mě museli občas dopomoct k aktivitě a především díky úžasným koníkům, Kačence a Denníčkovi, kteří se mnou zajeli oba shodně po třech akcích, jsem obsadila z 58 zúčastněných jezdců krásné 4. místo v celoroční soutěži "O pohár Sdružení Rozcestník" 2008. :o)) Pro mě je to rozhodně krásné zakončení mé letošního jezdecké aktivity. :-) Nyní nezbývá než poděkovat Janičce a Tomovi za výborné závody a těšit se na novou sezónu, sezónu 2009. :-)

 


 

  

11. 10. 2008   Hubertova jízda

 V sobotu jsem vyrážela ze Smržovky směr Nová Ves v saku, s bílými rajtkami a hlavně s vyfešákovaným Denníčkem. :-) Konala se tam totiž Hubertova jízda, akce k příležitosti zakončení jezdecké sezóny. Poslední koňská akce v letošním roce, kterou pořádalo Sdružení Rozcestník .

 Na místo startu jsme dorazili jako první, spolu s Hankou-Koblížek, Luckou- Johny a Radkou-Sheilla. (Kdyby mě na cestě nedoprovázely, asi bych netrefila, mám totiž silný desorientační talent. :-)) Po nás se v kratších i delších intervalech postupně objevovali další koníci se svými jezdci. Když už se stav zdál být kompletní a cca 30 jezdců bylo odekorovaných, vyrazili jsme na šampion :-)zhruba 2 hodinou vyjížďku v poklidném tempu. Na cestě nás čekala soutěž  "Napoj svého koně", při které jsme museli dovést koně ke kbelíku s vodou, kterou jsme nabrali do kelímku a pak jsme se měli vyhoupnout do sedla, vrátit se zpět a nabranou vodu vylít do připraveného kýble. My - šampioni :-) jsme s tímto úkolem problémy neměli. Ovšem stávalo se i, že se jezdci vraceli bez kelímku na tryskajícím koni nebo se vracel pouze kůň, taky tryskem a taky bez kelímku. :-) :-) Na konci nás čekal závěrečný dostih. Cválalo se do poměrně prudkého kopce a Denníček i se svým tunovým bříškem a mnou na hřbetě :-), vyběhl celkem v tempu. Po vrácení na místo startu, následovalo odfrknutí, napojení koníků a nadlábnutí jezdců. Když si všichni odpočali, začalo se s volným programem. K vidění byly velmi pěkně připravené a vymyšlené sestavy a na některé se asi jen tak nezapomene. :-) Za tu svou vděčím hlavně Lence W., které tímto patří velký dík. S otázkou: "Tahá Deníček?", to vše začalo. :-) Vymyslely jsme téma, za 5 minut byly na světě oblečky, hudba a choreografie a tak jsme mohli  i my - Natálka, Lenka, Makula a Denny, předvést volnou sestavu. Jak to dál vypadalo, to asi nejde pořádně popsat. :-) Pro představu: hudba - Horkýže slíže, tři spoře oděné holky s rozevlátými vlasy a roztomilý Deníček, co táhnul stejně roztomilý klacíček. :-))  Naše sestava s názvem "Jizerská dřevařská společnost" a výrokem "Podjťe s námi pracovat do lesa", myslím, udělala kvalitní reklamu. :-) Výsledky jsme se dozvěděli až na večerním soudu, kdy hodnocení poroty a diváků vyneslo náš výkon na 3. místo. :o)

 


 

6.9. 2008   Jezdecký Duatlon 3/3 týmu

 Sdružení Rozcestník letos pořádalo 2. ročník Jezdeckého duatlonu. Jedná se o vytrvalostní závod dlouhý cca 15km, který absolvuje nejdříve jezdec na koni a poté předá pomyslnou štafetu cyklistovi. Časy obou se sčítají a tým s nejkratším časem vyhrává.

 Já jsem se rozhodla na poslední chvíli zúčastnit a tak jsme v sobotu, sice ne moc natrénovaní, ale za to plně odhodlaní dosáhnout dobrého výsledku, vyrazili na trať. Tedy  konkrétně závodil tým ve složení: jezdkyně Natálie T., cyklista Petr J. a kůň Denny. Důležité bylo držet se fáborků a hlavně si to pořádně užít. :-) Na trasu jsme se (já a Denníček) vydali jako sedmá dvojice a výletním tempem jsme absolvovali 15km dlouhý okruh v čase 1hod 18min. Po dojetí do cíle jsem v závodním duchu hledala cyklistu, ten ovšem podřimoval opřený o auto. Protože NĚKDO silně podcenil:-) naše kvality a tudíž i náš příjezd tipoval mnohem později a ujišťoval Petra, že má času dost. I tak byl v rekordním čase oblečen do trikotu s číslem 7 a s přilbou na hlavě připraven závodit. :-) Tudíž i můj cyklista, po předání štafety, vyrazil na trať. :-)  Právě Petr, který absolvoval okruh pro kola v 3. nejrychlejším čase (0hod 52min), měl velký podíl na našem umístění. V silné konkurenci jsme se mezi patnácti zúčastněnými týmy umístili na krásném 8. místě. :-)


  

 Leonka

24.8. 2008   Malé velké skákání - 1. místo :-)

 Naše domovská stáj TJJO Nisa pořádala v neděli "Malé velké skákání". A protože Kačenka není  momentálně zcela zdráva, nabídli mi Leonu, soukromou klisnu Českého  teplokrevníka, která se 177cm v kohoutku byla kvalitní náhradou za šampionku. :-)

 Na programu byl nižší parkur pro začínající "skokany", kterého jsem se zúčastnila s lehce svéhlavým jízdárenským poníkem Rinem a nakonec jsme dostali diplom za několikanásobný start. :-) Druhá byla dvoukolová soutěž o výšce 80/90cm, kterou už jsem  jela s výše zmíněnou kobylkou. Seděla jsem na ní podruhé v životě a v neděli jsme spolu poprvé skákaly. Trochu "ostrý" start, který se ovšem vyplatil. :-) Parkur byl přesně takový, jaký se jezdí na ZZVJ a ten už mám v malíku . :-) Celkem z obou fází jsme si odnesly 8 trestných bodů stejně jako dvojice Sába-Soneta a tak se až v následném rozeskakování rozhodlo, kdo si domů odnese žlutou mašli = 1. místo. :-)

 Na stránkách jezdeckého oddílu TJ Nisa Jablonec naleznete celý článek.


    

 

21.8. 2008   ZZVJ Mělník - Natálka je licencovaný jezdec! :-)

 Ve čtvrtek se v areálu jezdeckého klubu Mělník konaly zkoušky základního výcviku jezdce.s Jitřenkou

 Po předchozím zkoušení poničky Jitřenky z místního klubu, kdy jsem se rozhodla, že právě s ní pojedu zkoušky, jsem ve středu odjela na jednodenní předlicenční soustředění na Mělník. Zde jsem trénovala parkur, "Z-kové" drezůry a předvedení koně na ruce. Nervozita rostla. :-) Po tréninku jsme si spolu s Baruškou Š., která mi po oba dny dělala doprovod a pomocníka :-), šly nakoupit večeři a snídani na zítřejší náročný den, abychom měli dost sil a energie. :-) Večer jsem si naposledy přečetla otázky, na papíře si zajela drezurní úlohy a v také jsem si odříkala kurz parkuru. Poté jsem si připravila věci na "můj Velký den" a spolu s Barčou jsme se uložily ke spánku v bytečku v areálu JK Mělník. Ráno pro mě začalo klasickým chaosem. Stále jsem měla pocit, že absolutně nestíhám a také, že nic nemůžu najít. Nejlepší na tom bylo, že já nemohla najít ani koně. :-D Ráno totiž Jitřenka stála v jiném boxe než večer. Paráda. :-D Po chvilkovém pátrání a následném nalezení Jitři, jsem ji nechala v péči Báry. Ta ji vyčistila, udělala krásné bobánky a tak. Prostě naprostý luxus. :-) Já jsem se mezitím převlékla do korektního jezdeckého úboru a vyslechla pokyny rozhodčích. Vše začalo drezurní úlohou Z2, ihned následovalo předvedení koně, poté jsem si "odskočila" napsat test a nakonec nás s Jitřenkou čekal parkur. Po překonání poslední překážky se mi obrovsky ulevilo, že už to mám všechno za sebou. Všichni jsme si chvíli počkali na vyhlášení a nyní už Vám za sebe můžu s radostí říct, že jsem praktickou i teoretickou část úspěšně splnila. :-) Takže již příští rok můžeme s Kačenkou reprezentovat JK Kavalet i na oficiálních závodech. :-)

  Teď bych ještě ráda poděkovala Janičce a Ivce nejen za trénování, rodině za podporu, Barušce za pomoc, panu Mestenhauserovi za péči a dodávání odvahy :-), Tomovi, Týně a Anitce za to, že si našli čas a přijeli mě podpořit přímo do Mělníka a také všem těm, co mi drželi palečky a posílali po celý den "fandící" smsky. :-) Děkuju.

 


 

16.8. 2008   Jezdecké hry III (štafetový parkur, drezůra na hudbu, židličkovaná)

 S Kačenkou jsem dny před hrátkami trávila na táboře na Nové Vsi. Poslední dva dny, věnovali všichni účastníci hlavně přípravě volné drezurní sestavy. Jediným problémem byl počet využitelných koní. Dva koně na pět jezdců je prostě málo a tak jsme do sestavy přidaly i "koně" metalové. :-)Holky z naší školky :o))

 Propršené "Rozcestníkové hry" začínaly štafetovým parkurem, kterého jsme se s Kačenkou nezúčastnily. Poté následovala všemi očekávaná volná drezurní sestava na hudbu. Startovali jsme jako poslední, tudíž jsme měli dost času na zkouknutí ostatních sestav a vlastní přípravu. Když už se všichni členové naší ukázky (to jest - dvounožci: Janička V.,Natálka T.,Makula J., Kája J., Anitka V. a Týna V., čtyřnožci: Kačenka H. a Bořek J. a dvougumožci: Natalka's metal horse and Tyna's metal horse)  zdáli být připravení, chaos mohl začít. Naše sestava nesla název "Holky z naší školky". Celé to mám natočené a v sekci videa naleznete odkaz. :-) Sestavy hodnotili dvě dvojice rozhodčích - odborná a mezinárodní, ovšem pořadí mohli ovlivnit i diváci svými hlasy. Od "zlatého" místa nás dělil pouze jeden jediný bod a tak jsme, v silné konkurenci pěkně připravených drezurních sestav, obsadily krásné 2. místo. :o)) Židličkovanou jela s Káčou Anita a pokud se nepletu, skončily na 5. místě. :-) 


 

19.7. 2008   Křižovatky s Denníčkem

V pořadí třetí akcí kterou pořádalo Sdružení Rozcestník byly Křižovatky. Intelektuálně orientačně vytrvalostní závod.  

 S Kačenkou vyrazil sbírat vědomosti její majitel a jelikož jsem nechtěla přijít o body do pohárové soutěže, rozhodla jsem se "vyvenčit" Dennyho. Valáška českomoravského belgika. A tak jsem v sobotu vyrazila na cestu já s Denníčkem a doprovod nám dělala Andrejka V. s Kristýnkou. Hned první otázku jsme zodpověděly správně, ovšem nějak jsme nepochopily:-) slovní popis a úplně zbytečně jsme si prodloužily cestu. Toto se nám povedlo ještě jednou, cestou na Bramberk, kde jsme se vydaly po špatné barvě. Jediné, co nás může těšit je, že s námi bloudily další dvě dvojice. :-) Na otázky jsme odpovídaly povětšinou správně, ovšem naše dvě zajížďky se na výsledném času podepsaly. I přesto jsme  v silné konkurenci 20-ti jezdců vybojovaly velice pěkné 4.místo


 

 šampionky - parkur 80cm

 22. 6. 2008   Jezdecké hry II (skoky, drezůra, překážková dráha)

 Již podruhé v tomto měsíci jsme navštívily "Lučanské kolbiště". Tentokrát na nás čekaly dvě kategorie, nižší - vymyšlená drezůra, parkur o výšce 60cm, překážková dráha a vyšší - drezůra Z2, parkur o výšce 80cm, překážková dráha. Body ze všech tří disciplín se sčítají a poté se stanoví pořadí.

 Po předchozích závodech (článek zde) už při pohledu na malý parkur jsem začínala mít strach.:-)) Ovšem pořadatelé nenechali nic náhodě a poslední skok postavili speciálně pro nás na druhou stranu (daleko od pásek... ufff :-)) Nižší parkur jsme překonaly s jedním vyhnutím. Vyšší, na který jsem zprvu rezignovala, ale pak jsem byla donucena hrubou silou (trenérkou-Janičkou:-)), jsme přešly také s jedním vyhnutím. Po parkurech přišla na řadu pořadateli vymyšlená drezůra, kterou jsme zajeli poměrně slušně a poté následovala drezůra Z2. Kačenka asi poznala vážnost situace a tak na to, že jsme ji učili couvat asi 14 dní před závody a těsně před nimi to pořád couvání nepřipomínalo ani zdaleka, předvedla tento cvik krásně. A vůbec celou úlohu, je to prostě moje šampionka. :-) Poslední byla překážková dráha...a na tu musíme příště trošku trénovat. :-) Já sbírání molitanových míčků a jejich trefování do krabice a Kačence zase musím vysvětlit, že pneumatiky nekoušou. :-) Celkově jsme se ve vyšší kategorii umístily na 3. místě.


 

1.6. 2008   Jezdecké hry I (parkur 60cm a 80cm, drezůra Z1) šampionka :-)

 První červnový den jsme s Kačenkou absolvovaly naše první společné závody. A jak ten náš výjimečný den vypadal?

 Myslím, že postačí, když napíšu, že jsme nezůstaly u předepsaného počtu překážek v parkuru. :-) My Kačenku nejeno m podcenili, ale zřejmě i urazili 60cm skoky a tak nám všem ukázala, že není žádné máslo. Po dokončení poslední překážky nižšího parkuru, jsme přeskočily ještě 105cm vysokou pásku, která oddělovala kolbiště od opracoviště. :-) Já jsem takové to uvedení do sezóny nečekala ani neplánovala a tak jsem v sedle samozřejmě nezůstala. :-) Co mě ovšem může těšit je, že v průběhu dne náš skokový rekord již nikdo nepřekonal :-). Nakonec jsme z 15-ti zúčastněných skončili na 8. místě v parkuru a na 5. místě v drezůře.

 Dnešní neoficiální hobby zápolení bylo zároveň i první akcí, ze které se započítávají body do soutěže "O pohár Sdružení Rozcestník" .

 


 Pireček

 

 26.4. 2008   Hobby závody v drezůře    

 V sobotu pořádala naše domovská stáj - jezdecký oddíl TJ Nisa - tréninkové drezurní závody, které sloužily hlavně jako příprava na ZZVJ. 

 Letošní jezdeckou sezónu jsem přivítala domácími závody v drezůře stupně Z1. Nikoliv ovšem s šampionkou Kačenkou, s kterou odstartovala drezurní klání Janička V. Ta už nějaký ten pátek licenci má a tak si drezurku zajela mimo soutěž, v rámci tréninku. :-) Kdyby tomu tak nebylo, tato dvojice by jistě vyhrála. Já jsem tento den sedlala Ruského klusáka Pirečka a naše podání drezůry bylo lehce v dostihovém tempu. :-) Náš výkon sice nezaručil 1.místo, ale za to jsme dostali speciální cenu - diplom za rychlost. :-) No jo, v rychlosti se Pirďovi nikdo nevyrovná. :-)